Kings Hawaiianというレストランに行った。ロバート・タイラという日系人がハワイのヒロではじめたパン屋さんで、ここトーランスにはレストランもある。私が食べたのはサイミンというこのラーメンみたいなやつ。ウイキペディアによるとサイミンというのは細麺と書くらしく、日本のうどん、中国のメィン、フィリピンのパンシットがまぜこぜになって生まれたハワイ生まれの麺料理というところらしい。味的にはラーメンのような、うどんのような。サイドについているマスタードはいったいどうやって使うのだろうと思いつつ、そのままズルズル食べました。このごちゃ混ぜさが、いかにもこのあたりの人種構成を思わせて面白い。
We went to Kings Hawaiian for dinner. This restaurant was started as a bakery by a Japanese American, Robert Taira, in Hilo, Hawaii. I had this Saimin in the picture. According to Wiped, Saimin is a noodle dish inspired by Japanese Udon, Chinese Mein and Filipino Pancit. It looks and tastes like a mixture of Ramen and Udon in Japan. I was wondering how I was supposed to use mustard on the side, but did not dare to use it. Ramen with mustard? I don't think so. This great mixture of everything reminds me of the population mix of this area.